Tijekom travnja grupacija Valmar provela je natječaj za dodjelu donacija koje su usmjerene na područja pružanja pomoći i podrške lokalnoj zajednici.

Tako se u sklopu projekta „Tisuću dana na Jadranskom moru“ omogućilo više od tisuću besplatnih noćenja s uslugama pansiona za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, djecu s određenim zdravstvenim teškoćama kojima bi boravak na moru koristio u smislu liječenja ili oporavka, te djecu s posebnim potrebama.

Za svu djecu osigurana je i stručna pratnja i voditelji.

Naš Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci prijavio se na ovaj natječaj i tako dobili 5 noćenja s punim pansionom za šest učenika i dvije voditeljice: Antonio Žganec, Antonia Žganec, Nikola Vučković, Dražen Hruškovec, Valentina Posavec i Petar Sever, te voditeljice prof. def. Mirjana Vrdoljak i mag. Edukacijske reh. Silvija Majhen.

 Na naše odredište Rabac, hotel Miramar, krenuli smo 15. 6. 2014. U rane jutarnje sate. Prijevoz nam je omogućio naš Centar i vozač kombija Josip Tenodi što nam je olakšalo putovanje direktnim dolaskom pred hotel.

Na recepciji smo dočekani vrlo ljubazno i profesionalno. Smješteni smo u četiri dvokrevetne sobe hotela s četiri zvjezdice i bazenom.

Od samog početka djeca su bila vrlo uzbuđena i sretna  zbog uređenja i izgleda hotela, te sadržaja koje nudi hotel. Prva dva dana vrijeme nam nije „išlo na ruku“. Bilo je kišovito i burno, te smo to iskoristili za upoznavanje živopisnog primorskog gradića na istočnoj obali Istre. Jedno poslije podne iskoristili smo za „ribičiju“. Učenik Petar Sever, vrsni ribič, ulovio je veliku ribu što se pretvorilo u opće slavlje svih posjetitelja i nazočnih na plaži.

Loše vrijeme iskoristili smo i za kupovine suvenira pri čemu su djeca upućivana na racionalno korištenje novca i njegova raspodjela za cijeli boravak. Zatim smo crtali i bojili motive Rapca koje smo poklonili organizatorima putovanja i novinarima Radio Labina koji su nas posjetili i s nama obavili interviju u hotelu 17. 6. 2014.

Sunčane dane, očekivano smo, najveći dio dana provodili na plaži kupajući se i sunčajući. Nekima od djece ovo je bio prvi susret s morem, te su bili oduševljeni vodom, plažom, sakupljanjem oblutaka i drugim aktivnostima koje more pruža. Djeca plivači uživala su u blagodatima slane vode, ronjenju i plivanju. Kod djece neplivača otklonjen je postupno uklonjen strah od ulaska u vodu.

Boravak se pretvorio u lijepo i ugodno druženje s obilježjima obiteljskog ljetovanja zbog malog broja djece. Djeca su usvojila razne navike i vještine koje su bile povezane s boravkom u hotelu i izvan njega. Uz pomoć voditeljica ubrzo su samostalno počeli koristiti usluge koje im pruža hotel. Tako su samostalno ili uz upute i savjete voditeljica, održavali red u sobama i vodili brigu o osobnoj higijeni. To je uključivalo svakodnevno tuširanje, pranje zubi i izmjenu veša, te sortitanje istog i kulturno ponašanje u hotelu koji dijele s ostalim gostima. Vrlo brzo su naučili da svoje sobe po izlasku zaključavaju, da od osoblja traže potrebne stvari za sobe: čiste ručnike, pribor za osobnu higijenu...

Većini djece to je bio prvi susret s hranjenjem u hotelu. Uz demonstraciju i vođenje nekoliko puta svi učenici do kraja ljetovanja potpuno samostalno i ispravno su se služili uslugama u hotelskom restoranu. Bez straha su koristili automate za mlijeko, kavu i sokove. Strpljivo su čekali u redu i sami birali hranu koju žele, te se redovito zahvaljivali osoblju na ponuđenom. Također su usmjeravani na tijek konzumiranja hrane: predjelo, glavno jelo i desert. Vodila se briga i o izboru zdrave hrane voća, povrća, juha, ribe, maslinovog ulja... Sve se to odvijalo uz pristojno i prihvatljivo ponašanje u vrijeme jela koje se odvijalo u isto vrijeme s 200-tinjak gostiju.

Svojim ponašanjem osvojili su srca kompletnog osoblja hotela od sobarica, konobara i recepcionera što su nam na povratku i iskazali poklonima koje smo dobili ( majice s motivima Rapca ). Za vrijeme boravka na moru stvorena su i neka prijateljstva među djecom koja prije nisu uočavana. Naučili su dijeliti neke stvari i predmete među sobom, ako je nekome nešto nedostajalo, pomoći mlađima u izboru jela, pokazati mu gdje nešto može pronaći. Nadalje, usvojili su i navike druženja u poslijepodnevnim satima gdje su jedni druge častili sokom ili sladoledom, navike pružanja pomoći pri izboru i kupnji suvenira. Usmjeravani su na prihvatljiv suživot s cimerom u sobi u smislu dogovaranja oko izbora programa na televiziji, dijeljenja ormara, čekanja u redu za tuširanje...

19. 6. 2014. U jutarnjim satima nakon doručka, uz kratke upute učenici su spakirali svoje stvari, te ključeve predali na recepciji i uz riječi zahvale odjavili se iz hotela. Nakon dolaska školskog kombija, kojim smo se sretno vratili u Križevce, voditelji i učenici oprostili su se s osobljem hotela uz obostrane želje za povratkom slijedeće godine.

Puni dojmova i emocija, pomalo i tužnih zbog završetka ovog predivnog ljetovanja, sretno smo se u Križevce vratili oko 14 sati.

 

                                    VODITELJICE: Mirjana Vrdoljak i Silvija Majhen