preskoči na sadržaj
 

U tijeku je druga školska godina kako se Županijska stručna vijeća organiziraju i provode, prema preporuci ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, kroz suradnju sa mentorima Ministarstva iz ekspertnih radnih skupina kurikularne reforme „Škola za život“. Na taj se način pomaže našim stručnjacima da unaprijede svoje profesionalne kompetencije pri uvođenju novih kurikuluma.

Naš prvi takav susret bio je na međužupanijskoj razini uključujući stručnjake edukacijsko-rehabilitacijskog profila Koprivničko – križevačke županije i Bjelovarsko – bilogorske županije. Stručni skup bio je realiziran 18. lipnja 2019.godine u V.OŠ Bjelovar. Predavači su bili: Snježana Krištofik-Juranić, Željka Dijanić i Gordana Dragušica. Predavačice su izlagale teme vezane uz planiranje nastavnog procesa, obilježjima odgojno-obrazovnih ishoda te pružanju podrške učenicima. Također su istakle važnost razlikovanja vrednovanja za učenje, vrednovanja kao učenje te vrednovanje naučenog. Kroz diskusiju na kraju predavanja zaključeno je kako su stručnjaci edukacijsko – rehabilitacijskog profila koji rade kao učitelji, uvelike upoznati sa svim spomenutim odrednicama nastavnog procesa te je najavljeno formiranje novih ekspertnih radnih skupina koje će raditi na promjeni postojećih kurikuluma za djecu s intelektualnim i višestrukim teškoćama.

Najavljeno je održavanje zimskih stručnih skupova koji će ponovo slijediti organizaciju županijskih stručnih vijeća te će se organizirati u dogovoru sa dodijeljenim mentorom iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Stručni skupovi trajat će četiri sata, a obuhvatit će sljedeće teme: 

1. Primjeri kurikulumskog planiranja i poučavanja s refleksijom i analizom 

2. Predmetna radionica 

3.Zašto baš ovako? (završni razgovor) 

Županijsko stručno vijeće bilo je još održano 4. rujna 2019.godine u Koprivnici. Teme stručnog skupa u trajanju od tri sata bile su:

  1. Erasmus + "S2S (school to school) partnerships - How to plan an excellent project for special schools", Mihaela Brkić, prof.def, Luka Femec, mag.rehab.educ.
  2. Radionica: Orijentacija i kretanje osoba oštećena vida, Anja Holeček, mag.rehab.educ.

Polaznici županijskog stručnog vijeća imali su se prilike upoznati sa Erasmus + S2S projektom. Ravnateljica COOR Križevci Mihaela Brkić, prof.def., upoznala nas je sa glavnim odrednicama projekta te na koji se način ostvarilo putovanju u Poljsku i kako je susret sa stručnjacima iz drugih država izgledao. Kolega Luka Femec, mag.rehab.educ., iz COOR Podravsko sunce, vodio je radionicu kako napisati projekt na određenu temu.

U drugom dijelu županijskog stručnog vijeća, kolegica Anja Holeček, mag.rehab.educ., opisala je važnost poznavanja određenih tehnika kretanja za rad sa slijepim i slabovidnim osobama te su polaznici kroz praktične vježbe uvježbavali određene načine kretanja i orijentacije u prostoru sa povezom na očima. Većina vježbi odvijala se u paru gdje je jedna osoba bila slijepa a druga vodič.

ŽSV

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci u četvrtak, 26.04.2018., s početkom u 15 sati održano je Županijsko stručno vijeće za edukacijsko rehabilitacijski profil Koprivničko-križevačke županije na kojem su održane sljedeće radionice:
1. "Kako izdresirati zmaja?"- radionica, Ivona Hrg, mag. psych.
2. "Čarobni otok"- radionica, Mihaela Brkić, prof. def., učitelj mentor
3. Slušanje glazbe - receptivni oblik muzikoterapije, Sandra Belajec,prof. reh., M.A.
4. "Pas kao pomagač" - radionica, Tea Selaković, prof. reh.

Posebno zahvaljujemo kujici Širi koja nam je pokazala vještine psa pomagača.

      

ŽSV u Centru

U prostorima COOR-a Križevci, 06.04.2016., s početkom u 15:00 sati održano je ŽSV za edukacijsko - rehabilitacijski profil Koprivničko - križevačke županije. Predavačica dr. sc. Dragana Mamić, prof. def. predstavila je  "Okvir za poticanje i prilagodbu iskustava učenja te vrednovanje postignuća djece i učenika s teškoćama." Uslijedila je rasprava te zaključak našeg ŽSV-a kojim ćemo se uključiti u javnu raspravu.

  

     

ŽSV u Centru

26.11.2015. održano je još jedno Županiijsko stručno vijeće za edukacijsko-rehabilitacijski profil Koprivničko-križevačke županije sa sljedećim dnevnim redom: 

1. Knjigovježba, Dario Sokač, prof.kineziolog

2. Taktilna slikovnica - radionica, Nevenka Mihalković Parazajda, mentor stručni suradnik, Mirjana Vrdoljak, prof.def.-uč.mentor, Helena Strsoglavec, mag.rehab.educ.

3. Primjer dobre prakse: Dječja joga, Martina Hautman Matijaš, prof.rehab.

                

ŽSV za edukacijsko-rehabilitacijski profil Koprivničko – križevačke županije

U Centru je u četvrtak, 5. ožujka, 2015. godine, u 15 h, održano ŽSV edukacijsko - rehabilitacijskog profila Koprivničko - križevačke županije.

Sanja Flajs Vidaković, prof. def., iz Đurđevca, prezentirala je projekt "Živim zdravo", o oviru kojeg je nastala i slikovnica.

Jasmina Vuković, prof. def., iz Bjelovara, upoznala nas je sa "Zvukoterapijom", primjenom u radu s učenicima, te smo isprobali blagodati Zvukoterapije i opustili se.

 

 

 

 

 

 

ŽSV za edukacijsko-rehabilitacijski profil Koprivničko – križevačke županije

ŽSV za edukacijsko-rehabilitacijski profil Koprivničko – križevačke županije održan je 2.10.2014. u COOR-u Podravsko sunce Koprivnica. Prisustvovalao je 37 stručnjaka edukacijsko rehabilitacijskog profila. Prezentirane su slijedeće teme:

  • Pedagoška dokumentacija, Mihaela Brkić
  • Montessori pedagogija, Mirjana Šimek i Dunja Vargović
  • Moje  e-twining iskustvo, Renata Kos

 

ŽSV za učitelje defektologe

9.01.2014. u našem Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju održano je Županijsko stručno vijeće za učitelje defektologe Koprivničko-križevačke županije. Iako je vrijeme školskih praznika, okupilo se čak četrdesetak stručnjaka s koprivničkog, đurđevačkog i križevačkog područja kako bi prisustvovalo predavanju na temu “Primjena aplikacija u okviru projekta ICT AAC”, koje je održao dr.sc. Marin Vuković sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o tablet aplikacijama za potpomognutu komunikaciju namijenjenim osobama sa složenim komunikacijskim potrebama, poput osoba s Downovim sindromom ili poremećajem iz autističnog spektra. Upravo je križevački među prvim centrima u Hrvatskoj još sredinom prošle godine počeo koristiti ovakve aplikacije, između ostalog zahvaljujući i donaciji realiziranoj kroz humanitarnu akciju “Petaka za đaka/FIVE4KIDS” križevačke udruge P.O.I.N.T.

Razvijene aplikacije služe kao alati za komunikaciju osoba sa složenim komunikacijskim potrebama putem grafičkih i tekstualnih simbola kako bi se prikazali određeni predmeti, radnje ili koncepti. Dr.sc. Vuković je istaknuo da je svih šest do sad razvijenih aplikacija izrađeno u suradnji s domenskim stručnjacima s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, a još nekoliko ih je u pripremi. Aplikacije se u suradnji s udrugama i ustanovama koje okupljanju i rade s tim korisnicima kontinuirano unaprjeđuju, a njihovo korištenje se pokazuje izuzetno učinkovitim za poticanje i napredak u korištenju jezika, pismenosti, učenju, a kasnije možebitno i zapošljavanju te općenito podizanju kvalitete života osoba sa složenim komunikacijskim potrebama.

Kako instalirati, podesiti postavke i koristiti ove aplikacije predstavio je FER-ov stručnjak, razvijatelj softvera Ivan Slivar. Okupljeni su učitelji defektolozi pokazali posebno velik interes za aplikacijom e-Galerija, koja omogućuje slaganje priča pomoću niza sličica koje mogu biti fotografije snimljene integriranom kamerom uređaja, slike iz galerije uređaja ili simboli iz triju nekomercijalnih galerija. Aplikaciju Komunikator pak smatraju temeljem za prijenos informacija, stjecanje novih znanja i odgovaranje korisnika s jezičnogovornim teškoćama, razvojnom dispraksijom ili motoričkim odstupanjima. Zahvaljujući ovom projektu besplatno su dostupne i aplikacije Matematički vrtuljak, Slovarica, Matematička igraonica. Gostima s FER-a zahvale su uputili ravnateljica Centra Marija Prodan te voditeljica Vijeća Mihaela Brkić, koja je ovaj skup i organizirala.

Projekt pod nazivom “Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama (ICT-AAC)” sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a okuplja stručnjake s četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Grafički fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Filozofski fakultet. Projektnim aktivnostima prenosi se stručno znanje o potrebama i mogućnostima osoba sa složenim komunikacijskim potrebama, znanje o razvoju odgovarajućih softvera i hardvera za komunikaciju, kao i znanja o njihovom oblikovanju s institucija visokoškolskog obrazovanja na manja i srednja ICT poduzeća.

Iz sredstava  strategije grada Križevaca za razvoj školstva Centar je kupio još:

Smart TV, 2 laptopa, projektor, 5 iPada te je na taj način osuvremenjena metodika rada s djecom i učenicima koji polaze predškolski program i osnovnu školu u Centru.

   

TražilicaKalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Dali konj kada se nalazi u kasu dodiruje u svakom trenutku podlogu :-)!


Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju