preskoči na sadržaj
 

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju je ustanova   koja provodi programe za djecu, učenike i odrasle osobe s većim teškoćama u razvoju.
Od 10./2007. provodimo rehabilitacijske programe za najmlađe (od 3 do 7 godina), u sklopu predškolskog odgoja našeg vrtića.
U osnovnovnoj školi provodimo posebne programe za učenike (LMR, UMR, TMR) od 7. do 21. godine kao i program za autizam.
Učenici su također uključeni u produženi stručni postupak te različite individualne i grupne rehabilitacijske programe (logoterapija, kineziterapija). Svi programi verificirani su u MZOS i AZZO.

Vizija nam je biti Centar koji će u partnerstvu s roditeljima pružati djeci i učenicima s intelektualnim teškoćama predškolski odgoj, osnovno školovanje te cjeloživotno učenje temeljeno na sistematičnoj evaluaciji njihovih postignuća i potreba uz prateće rehabilitacijske programe i projekte. Sastavni dio rada odnosi se na pripremu za inkluzivne oblike školovanja te pružanje različitih vrsta stručne podrške učiteljima i učenicima u redovitom sustavu putem referalnih oblika rada. Od šk. god. 2013./2014. takvu referalnu pomoć pružat ćemo učenicima s govorno-jezičnim teškoćama nižih razreda osnovne škole. Grad Križevci preuzeo je financiranje tog projekta za ovu školsku godinu. Logoped, vanjski suradnik, provodit će program 9 sati tjedno.

Naša konkurentnost se očituje u slijedećem: uvjeti rada koji se odnose na bolju opremljenost didaktičkim materijalom od sličnih centara u okruženju, funkcionalnost te estetsko uređenje prostora. Stručna zastupljenost je 99% u svim programskim sadržajima. Program predškolskog odgoja prepoznatljiv je i na području grada Vrbovca, Bjelovara, Gradeca, Čazme, Rakovca... Program osnovnog školovanja također obuhvaća sve više i grad Vrbovec te njegove općine. Djeca i učenici upisuju se u naš Centar na preporuku mjerodavnih ustanova u gradu Zagrebu te Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Službena smo vježbaonica za vjeronauk za djecu s posebnim potrebama. Studenti REF-a provode program stručne prakse u našem Centru.

Programske smjernice i ciljevi za naredno razdoblje

Program predškolskog odgoja, osnovno školovanje, program osposobljavanja do 21. godine života, projektna i izvanučionička nastava. Programske smjernice i ciljevi ostvaruju se kroz Školski kurikulum te Godišnji plan i program Centra kojeg na prijedlog ravnatelja usvaja Učiteljsko vijeće te Školski odbor.

Cilj našeg Centra je da kroz predškolske i osnovnoškolske programe kod djece i učenika s teškoćama u razvoju, osnažimo i razvijemo funkcionalna znanja, sposobnosti, vještine, umjeća i navike te uvjerenja koja će im omogućiti osamostaljivanje i integraciju u svakodnevni život. Programi koje provodimo usmjereni su na svako pojedino dijete, njegova predznanja, sposobnosti, potrebe i interese. Kod djece i učenika razvijamo samopoštovanje, samopouzdanje i samozastupanje. Pedagoški poticajno i afirmativno ostvaruju se programi putem različitih oblika nastave, izvannastavnih aktivnosti, produženog stručnog postupka i rehabilitacijskih programa, sportskih aktivnosti te učeničke zadruge. Pri tome su važni programi koje provodimo zajedno s ustanovama i školama u gradu Križevcima s ciljem što češćih susreta naše djece s djecom bez teškoća u razvoju. Kvalitetu odgojno-obrazovnog rada nadograđujemo praćenjem suvremenih stručnih zahtjeva uz stalnu suradnju s roditeljima, stručnim institucijama te lokalnom zajednicom grada Križevaca i općinama iz kojih nam djeca dolaze.

Misija

Naš Centar planira pružati slijedeće oblike stručne pomoći: pružanje rane intervencije za djecu od 0-3 godine, odnosno primjena rehabilitacijskih programa za predškolce u svrhu osnaživanja razvoja djeteta i preveniranja neželjenih posljedica; pomoć učenicima s ADD-om i ADHD-om pri rješavanju poteškoća tijekom školovanja (poremećaji čitanja, pisanja, računanja...) te pomoć u rješavanju emocionalnih teškoća djeteta (impulzivnost, eksplozivnost...); pomoć učenicima s višestrukim teškoćama kroz individualizirane programe senzomotorne stimulacije, rehabilitacije, skrbi, njege...; pomoć učenicima s poremećajima iz autističnog spektra (PAS) kroz primjenu individualizacije u svrhu preoblikovanja ponašanja, razvoja komunikacijskih i socijalizacijskih vještina, poticanja kognitivnog i motoričkog razvoja te usvajanja osnovnih vještina samozbrinjavanja; savjetodavni rad za učitelje, roditelje/skrbnike, udomitelje; sastavljenje tima stručnjaka različitih profila (rehabilitator, logoped, socijalni pedagog, psiholog, socijalni radnik...) s ciljem da se osobama s teškoćama omogući unapređenje kvalitete života s obzirom na njihove adaptivne sposobnosti; promotivni rad u svrhu osvještavanja javnosti/zajednice...

Povijest

Briga o djeci s teškoćama u razvoju u našem gradu Križevcima sistematski započinje 1970. godine u OŠ "Vladimir Nazor" u odjelima posebnog programa. Isti su započeli s radom u prostoru na Nemčićevom trgu, a 1980. sele u prostore same škole.

Prostori u školi nisu bili adekvatni i prilagođeni radu s djecom s teškoćama u razvoju te 1995. pokrećemo projekt za izgradnju novog Centra koji je projektiran 2000. godine (PRODAN d.o.o.). Projekt je prihvaćen od strane Grada Križevaca i Koprivničko - križevačke županije te uz pomoć MZOS-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi 2003. godine izgrađena je nova školska zgrada. Građevinske radove izvelo je poduzeće RADNIK d.d.

Od tada djelujemo kao područni odjeli OŠ "Vladimir Nazor", a 2006. godine postajemo samostalna ustanova pod nazivom Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci.

Ravnateljica Centra od 11./2005. do 31.8.2018. - Marija Prodan.
TražilicaKalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Dali konj kada se nalazi u kasu dodiruje u svakom trenutku podlogu :-)!


Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju